220 éves a nagyváradi magyar színjátszás

220 éves a nagyváradi magyar színjátszás

1798. augusztus 26-án tartották az első hivatásos magyar színielőadást (a Kótsi Patkó János kolozsvári társulata által előadott A süketnéma vagy A passionátus pipás című produkció) Nagyváradon. A jeles esemény 220. évfordulóján, augusztus 21-26. között ünnepi hetet tart a Szigligeti Színház, amelynek programjában két bemutató, beszélgetések, megemlékezések, színháztörténeti előadás, illetve az Örökös Tagságok átadása is helyet kapott.

Augusztus 21-én, 20 órától az Utcakölykök című előadás díszbemutatójával veszi kezdetét a Szigligeti Színház által szervezett ünnepi eseménysorozat: a Tóth Tünde által rendezett, a Nagyváradi Magyar Diákszövetséggel koprodukcióban színpadra állított produkcióban a Szigligeti Társulat művészei mellett csaknem negyven gyermekszereplő is színpadra lép.

Az ünnepségsorozat augusztus 25-én, 16 órától folytatódik a színház páholyelőcsarnokában, ahol Nagy Bélával, egykori irodalmi titkárral, a Szigligeti Színház Életműdíjasával beszélgetnek a színház munkatársai színháztörténeti munkásságáról. A beszélgetést követően Ács Tibor síremlékének avatására kerül sor a Rulikowski Temetőben.

Augusztus 26-án 16 órától, a színház páholyelőcsarnokában nyílt társulati gyűléssel veszi kezdetét a záróesemény, ezt követően köszöntők hangzanak el, majd Gajdó Tamás, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet tudományos főmunkatársa tart előadást Hétköznapok és ünnepek. Emlékek a nagyváradi színjátszás két évszázados történetéből címmel. Az esemény utolsó mozzanata az Örökös Tagságok átadása. A délután folyamán, 18.30-tól koszorúzásra várják az érdeklődőket a Fekete Sas Palota Kossuth (Independenței) utcai homlokzatához.

Az ünnepi hetet Székely Csaba Bányavakság című drámájának nyári színpadi bemutatója zárja, augusztus 26-án, 20 órától. A Hunyadi István által rendezett előadás kíméletlen őszinteséggel és páratlan humorral rajzolja meg egy képzeletbeli székely kisközösség lakosainak fantomképét: a Bányavirágból ismerős helyszínt ezúttal a község polgármesteri címéért vívott harc jellegzetes szereplői lakják be. Ince, a jelenlegi elöljáró foggal-körömmel ragaszkodik székéhez, és mindent megtesz, hogy kihívóját, a szélsőséges nacionalista nézeteket valló Izsákot visszalépésre bírja. Kérésére érkezik a faluba „komiszár” Florin Lupescu, a magyarul is tudó román rendőr, aki azonban figyelmét elsősorban azokra a korrupciós ügyekre összpontosítja, amelyekben a település első embere érintettnek bizonyul. Ince karrierje veszélybe kerül, ezzel párhuzamosan pedig családja széthullásával is kénytelen szembenézni…

Az eseményekre a belépés ingyenes. Az előadásokra jegyek az RMDSZ Fekete Sas palotabeli székházában kaphatók.