100. alkalommal kerül bemutatásra az Osonó József Attila szövegeiből készült előadása

100. alkalommal kerül bemutatásra az Osonó József Attila szövegeiből készült előadása

Október 16-án 19 órakor Budapesten a H13 Diák- és Vállalkozásfejlesztési Központban kerül sor a  Nem vagyok, csak mások látnak című, József Attila szövegeiből készült előadás 100., ünnepi bemutatására (helyfoglalás: szervezes@osono.ro). A 2022. február 21-i bemutató óta a produkciót 7 ország 32 településén mutatta be a társulat úgy rendhagyó irodalomóra és tantermi előadásként, mint stúdiószínházi körülmények között.

Az 55 perces monodráma József Attila-szövegekből építkezve keresi az életmű aktualitását, a költő megidézhetőségét, az azt követő beszélgetés pedig lehetőséget ad, hogy az előadás egy valódi párbeszéddé váljon. A Mucha Oszkár által előadott és Fazakas Misi rendezésében készült előadásban elhangzó szövegek nem csak lírai alkotások, hanem a jelen időben, ürügyként újjászülető gondolatok. A versek mellett elhangzanak részletek a költő által írt önéletrajzból illetve a Szabad ötletek jegyzékéből is.

Hogyan lehet hozzánk valaki ennyire közel, aki ennyire távoli? József Attila életterhei számunkra felmérhetetlen szélsőségek, mégis: a mi haragunkkal jajdul fel, a mi sírásunktól szorul el a torka, s a mi szánk felett húzódik mosolyra a bajsza. Az Osonó találkozásra hív: személyes találkozásra egymással – és József Attilával. Egy emberrel, aki közénk ül, ránk néz, megosztja velünk falatnyi útravalóját, s akinek szájából úgy fordulnak ki a jól ismert szavak, ahogy még nem találkoztunk velük. Verssorokból bontakozik ki egy élet: az enyém vagy a tiéd, és – talán – egy szegény, Attila nevű barátunké.

Egy pár nézői visszajelzés az eddigi előadások kapcsán:

„Az előadás, illetve ez a tolmácsolás nagyon kinyitotta számomra József Attila személyiségét.”

„Én kimondottan nem szerettem ezeket a József Attila verseket, de az előadásotokkal közelebb kerültek hozzám ezek a szövegek.”

„Nagyon személyesnek éreztem az előadást. Annyira jó volt, hogy körbe ültünk és ez az egész nekünk szólt, megszólított!”