100. alkalommal az Osonó előadása

100. alkalommal az Osonó előadása

Nagyváradon, a taizéi lelkiség jegyében szervezett ifjúsági találkozó keretén belül, április 21-én, szombaton 17 órakor a Posticumban kerül sor az ünnepi, 100. előadásra. A Fazakas Misi által rendezett produkciót eddig 3 ország 25 településén, főként színháznevelési programokban, osztálytermi produkcióként mutatta be a társulat. A következő évad elején, a román és magyar fiatalok személyes történeteiből született előadásra egy romániai és egy németországi turné vár.

Az Ismeretlen barátok társasága avagy Piknik egy japán szőnyegen című produkció azt a törekvést erősíti meg, hogy az etnikumok együttélésének problémáit nem megkerülni kell, hanem dokumentálni és megvitatni, a színházművészet és színházi kultúra játékos szellemében. A 2015. június 5-i bemutató óta 21-en működtek együtt az előadásban, és a 100 előadás alatt fogyókellékként 600 liter üdítő és 325 torta fogyott el.

A nagyváradi ifjúsági találkozó a közösség örömének, a hitvallások, a meggyőződések és kultúrák közötti megértés, az egymás értékeiben való elmélyülés légkörét szeretné megteremteni. Az eseményen, az előadás bemutatása mellett a társulat két tagja – Fazakas Misi és Mucha Oszkár –, szombat délelőtt 11 órakor önismereti és közösségépítő műhelyfoglalkozást is tart.

A független társulat célja, hogy korunk mindennapi történéseit felismerje, művészi alkotássá formálva alternatív megoldásokat keressen. Az Osonó kifejezés idézi azt a színházi formát, amelyet a társulat képvisel: közeledni, meghallgatni, meglátni a vándorló ember álmait, félelmeit, szenvedélyeit és örömeit, aztán a megfigyelt valóságokat olyan történetbe helyezni, amely, mint tükör hat a néző számára.

A társulat 2016-ban az Európai Parlament értékelése által az Ifjúsági Nagy-Károly Díj Nemzeti győztese lett, 2015-ben Regisztrált Tehetségponttá, majd 2017-ben Európai Tehetségponttá vált és 2012-ben a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Csokonai Vitéz Mihály Közösségi díját vehette át.