10 nap múlva REFLEX4

10 nap múlva REFLEX4

Már csak tíz nap van hátra a május 4-én startoló REFLEX4 Nemzetközi Színházi Fesztiválig, amely a sárga szín bűvöletében mintegy két hétig fog zajlani Sepsiszentgyörgyön.

A fesztivál idei kiadása olyan előadásokat lát vendégül, amelyek a színház magasabb (vagy mélyebb), láthatatlan dimenzióival kommunikálnak, túllépve etnikai, nemzeti, szociális és politikai szférákon.

TAVASZI ÁLDOZAT bemutatja a She She Pop és édesanyáik
Fotó: REFLEX4

A REFLEX4 keretén belül lejátszásra kerülő előadásokra a belépőjegyek nagy része elfogyott, viszont a spanyol Juan Manuel Fernández Montoya, „Farruquito” Improvisao című előadására, a németországi TAVASZI ÁLDOZAT bemutatja a She She Pop és édesanyáik című performansz-előadásra, a lengyel Song of the Goat színház Songs of Lear című drámai eseményére, illetve a romániai Piatra Neamț-i Tineretului Színház Wolfgang című Radu Afrim-rendezésére lehet még jegyeket váltani a Központi Jegyirodában, illetve a www.biletmaster.ro weboldalon.

A REFLEX4 nyitóeseménye a flamenco-táncok egyik világhírű képviselőjének, Farruquito-nak az előadása lesz, melynek bemutatója a London Royal Festival Hallban történt, és az azonnali sikert követve világkörüli útra indult Madridba, Barcelonába, Franciaországba és Japánba. Kelet-Európában most először lép fel Farruquito, akinek a családjában a flamenco generációs örökségnek számít.

A She She Pop Európa-szerte ismert és elismert német performansz csoport, amely esztétikájában szívesen használja a popkultúra és egyéb műfajok (szappanopera, valóság show, ponyvaregény) eszköztárait. TAVASZI ÁLDOZAT bemutatja a She She Pop és édesanyáik című performanszuk Sztravinszkij korszakalkotó balettjét ürügyként használva két világszemlélet (tradíció és modernitás) és két generáció (anyák és lányok) képét exponálja ugyanarra a felületre, a közös és markánsan eltérő vonásokat keresve egy újrafogalmazott rítus reményében.

Songs of Lear -Song of the Goat Színház
Fotó: REFLEX4

A Song of the Goat színház Songs of Lear című produkcióját háromszor tekinthetik meg a nézők a fesztiválon, viszont már csak a május 6-i előadásra vannak szabad helyek. A társulat egy folyamatosan fejlődő, tréningeken és próbafolyamatokon alapuló laboratóriumként működik, új formákkal, alkotói technikákkal és előadásnyelvezetekkel kísérletezve. Songs of Lear című előadásukban a drámai energia a zene, az erőteljes gesztusrendszer és a költői szöveg szabad találkozásából jön létre.

Wolfgang – Piatra Neamț-i Tineretului Színház 
Fotó: REFLEX4

A Piatra Neamț-i Tineretului Színház Wolfgang című előadásának kiindulópontja Natasha Kampusch, egy pincében nyolc éven keresztül fogva tartott lány igaz története, amelyet kibontva Radu Afrim megfogalmazza véleményét a bezártságról, az emberi törékenységről és kiszolgáltatottságról. Yannis Mavristakis szövege a rendező szokatlan látásmódjával találkozva izzó színpadi történés alapanyagává válik, amely a mai társadalomban élő ember határállapotait és őrületét idézi meg.

A helyi színházak előadásai közül az Alice-re és a Lift-re lehet még jegyeket váltani, viszont a Romániai napló. Sepsiszentgyörgy című előadásra már minden jegy elkelt.

A Kolozsvári Állami Magyar Színház Rosmersholm című előadása az elmúlt évad egyik legfontosabb előadása az országban. Andriy Zholdak rendezésében egy rendkívül intenzív színészi játékkal és érzékileg felfokozott vizualitással találkozik a néző. A Rosmersholm helyszíne a csíkszeredai Szakszervezetek Művelődési Háza. Az előadásra a jegyek árusítása holnap, április 26-án reggel 9 órakor veszi kezdetét a Központi Jegyirodában, illetve a www.biletmaster.ro weboldalon.

A sepsiszentgyörgyi nézőközönségünk számára autóbuszokat szervezünk Csíkszeredába, melyekre május 3-ig lehet iratkozni Barti Annamáriánál a Központi Jegyirodában, illetve a 0728083336-os telefonszámon. A buszok május 6-án indulnak 16 órakor a sepsiszentgyörgyi volt Bodok Szálló parkolójából, visszafele pedig az előadás közönségtalálkozója után. Az oda-vissza út ára 15 lej.

Bővebb információk a fesztivál programjáról és az előadásokról a www.reflexfest.ro honlapon találhatóak.